La Casa di Mare

Staal – 7 x 13 x 8 meter

Het ‘huis van de zee’ staat op een goedgekozen locatie tegen de rand van het terrein. Het is zo geplaatst dat de verticale vorm, het ‘huis’, als een duidelijk silhouet afsteekt tegen de rustige achtergrond van lucht, helmgras en groen. Het liggende deel, de zee, gaat fraai op in het landschap. In de ontwerpfase bestond het beeld alleen uit ‘huis’ en hoekige ‘golven’ van gevouwen plaat. Dionisi had een schaaltekening op papier compleet met knipranden en stippellijnen. Alsof hij met een stanleymes een maquette ging maken. De dikke kromme plakken, aanrollende golven, heeft hij later toegevoegd. La Casa di Mare is een doordacht beeld in alle opzichten. Het ‘huis’ werkt acht meter hoog als blikvanger op het open terrein. De ‘golven’ leggen als het ware de loper uit en verbinden de hoge verticale vorm met de grond. Ook de vormentaal is afgewogen. Het ‘huis’ is niet letterlijk verbeeld maar wordt vereenvoudigd tot poort. Een poort met uitsteeksels en een rond gat. Als een runeteken. Maar de driehoek en het gat verwijzen eveneens naar het timpaan zoals je dat bij klassieke gebouwen boven de deur vindt. Het liggende deel verbeeldt de zee. Een golf slaat in hoekige stukken uiteen en neemt bezit van het huis. De aanrollende golven, miswalsingen, heeft Dionisi van de schroothoop getrokken. Alle platte delen zijn gezet in een hoek, gevouwen. Een technische oplossing om stevigheid te krijgen. Voor de kunstenaar interessant om te zorgen dat het beeld meer is dan een platte tekening. Dat is goed te zien aan het ‘huis’ als je rondloopt. Het werk is in delen aangevoerd en met wiskundige precisie ter plekke met bouten en moeren in elkaar gezet. Zo vormen gevonden en gemaakte vormen een samenhangend beeld.

> 13