Crisis of Masculinity

Staal, beton – 5,7 x 1,6 x 0,4 meter

Uit een duin steekt een felblauw gaashek op een betonnen voet. Onduidelijk is hoever het onder de grond doorloopt en waarom het hier staat. Wat moet het tegenhouden? Het hek is een werk van de Belgische kunstenaars Egon van Herreweghe en Thomas Min. Het heet Crisis of Masculinity, crisis van (de) mannelijkheid. Met ‘Me too’ kwam het denken over de man-vrouwverhouding en daarop volgend de genderdiscussie in een stroomversnelling. De kunstenaars, die eerder al onderzoek deden naar de codetaal en stereotypen van mannelijkheid, stuiten in Venice, Los Angeles op ‘Muscle Beach’. Een omheind, openbaar openlucht gymveldje, dat symbool werd van de – inmiddels – wereldwijde fitnesscultuur. Binnen de omheining kun je showen, erbuiten ben je slechts bewonderaar.
Eigenhandig bouwden ze een replica en plaatsten dat in Kunsthal Gent, een voormalig klooster. Een dubbele provocatie: een banaal hekwerk, geplukt uit de echte wereld, in een kunstruimte en een werk over lichaamscultuur in een voormalige ruimte voor de geest. 
Vervolgens ontstond het idee het werk op te delen en over de wereld te verspreiden. Zo hebben inmiddels al meerdere coupures als autonoom kunstwerk een plek gevonden in tuinen en parken in België, Duitsland en Noorwegen.
Dat feit geeft het beeld een meerwaarde; het idee dat het deel uitmaakt van een werk dat zich uitstrekt over werkelijk honderden kilometers, waarvan we hier maar één klein stukje zien.
En die gezondheidscultus kennen we: het duingebied is immers bij uitstek een plek waar mensen zich een slag in de rondte rennen en mountainbiken om maar in conditie te blijven. 

> 6