Vlucht
(dit beeld wordt in december 2021 geplaatst)

Staal – 221 x 77 x 41 cm

‘Vlucht’ heet het beeld van Erik van Spronsen. Een frivole titel voor zijn doen, want meestal koos hij voor een beschrijvende naam, zoals ‘Reeks’, Rotatie’ of ‘Möbiusconstructie’. Erik van Spronsen, overleden in 2020, heeft zijn hele leven genoeg gehad aan het experimenteren met ruimtelijk wiskundige (stereometrische) vormen. Zoals de driezijdige piramide of viervlak (tetraëder), de cilinder, de (Möbius-)ring, maar vooral de simpelste van alle, de kubus. Hij sneed er stukken uit of deelde ze op in vaak gelijkvormige onderdelen die hij herordende tot een nieuwe vorm.
Hij begon altijd met kleine modellen, in hout of zink, uitgevoerd met dezelfde perfectie als zijn grote beelden. En dat alles volgens door hemzelf gekozen wetmatige principes, bijvoorbeeld telkens een draai van 15 graden tegen de klok in. Dat juist die beperking zo’n rijk oeuvre heeft opgeleverd is zijn grote verdienste.
Zelf zei hij: “Mijn werk wordt gerekend tot de concrete kunst, ook wel geometrisch abstracte kunst genoemd. De schoonheid van de wiskunde en de geometrische eigenschappen van de kubus zijn voor mij een bron van inspiratie”.
Maar wie bij geometrie en abstract denkt aan simpel en voorspelbaar komt bij Erik bedrogen uit. Zijn werk draait en keert, bijt zichzelf in de staart of staat in wankel evenwicht. Wat simpel lijkt blijkt volgens een ingenieuze wetmatigheid te zijn geordend. En beelden die er ingewikkeld uitzien hebben bij nadere aanschouwing een simpele hoofdvorm.
‘Vlucht’ toont een opwaartse beweging… een goed werk in een Natura-2000 gebied.

> 15