Achtergrond en historie
Hoe ontstaat een beeldenpark?
De ontstaansgeschiedenis van Een Zee van Staal is nauw verweven met Wijk aan Zee. In 1999 was dit zeedorp Cultureel Dorp van Europa. Voor het organiserende comité aanleiding om elf beeldhouwers uit even zoveel landen in Europa uit te nodigen om werk te maken voor een tentoonstelling. Natuurlijk moesten de beelden van staal zijn. Locatie: de ontmantelde camping Rolandsduin. Thema: Een Zee van Staal. Materiaal en werkruimte werd beschikbaar gesteld door Hoogovens, nu Tata Steel.
De officiële opening werd in 1999 verricht door koningin Beatrix. Een gebeurtenis die Wijk aan Zee en omgeving in een zekere staat van opwinding bracht. Terecht. Want het park maakte van meet af aan indruk. Zo sterk, dat al snel besloten werd om de tijdelijke status van deze tentoonstelling om te zetten in een permanent beeldenpark. Openbaar en gratis.
Stichting
De gelijknamige stichting draagt zorg voor het onderhoud, een zomerprogramma en de aanwas van nieuwe beelden. Inmiddels zijn de elf beelden uitgebreid tot zeventien beelden. Bestuur: Hella van der Pal – voorzitter, Thea Olivier – secretaris, Peter van den Bos – penningmeester, Jaap Velserboer – lid, curator, Truus Zonneveld – lid.
De stichting wordt ondersteund door een groep vrijwilligers, rondleiders en adviseurs.